Menu

Cum ne-au lasat serviciile de streaming cu prea multe emisuni de urmarit

Cresterea uluitoare a serviciilor de streaming video precum Netflix, Amazon Prime Video si Disney Plus, a transformat modul in care ne uitam la filme si la emisiuni TV. Aici vorbim cu persoane din interiorul industriei, de la producatori la directori, pentru a intelege tendintele viitoare pentru asa-numitul sector de „streaming”. Unul dintre acestia este producatorul de film, Miranda Bailey, care a descoperit ca atunci cand noul ei film a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance din această luna, a existat un contrast. Din cauza restricțiilor Covid, filmul – God’s Country, cu Thandiwe Newton in rol principal – nu a putut fi difuzat pe un ecran de cinema la evenimentul anual din micul oras Park City din Utah. In schimb, a trebuit sa fie transmis live catre participanții virtuali la festival.

„Evident ca este o mare dezamagire, pentru mine si pentru ceilalti realizatori, sa nu avem experienta de a prezenta filmul nostru unui public de iubitori de film indie la Sundance”, spune doamna Bailey. Din punct de vedere istoric, realizatorii de film isi arata noile pelicule la Sundance si la alte festivaluri, pentru a obtine oferte de distributie in cinematografe. Accentul s-a mutat pe contractele de platforme de streaming sau ofertele de distributie in cinematografe si streaming simultan.

„In mod ideal, regizorii cu care lucrez ar fi siguri ca vor asigura un fel de difuzare in teatre [sau in cinema]”, spune doamna Bailey. „Dar odata cu pandemia de acum, aceasta pare a fi o promisiune pe care niciun mijloc de vanzare nu o poate indeplini cu adevarat. „Din fericire, exista o multitudine de platforme de streaming cu continut original genial, carora le pasa de filmele indie si cheltuiesc bani pentru campanii de premii, cum o facea distributia [de cinema] traditionala.”

Sectorul streaming video a devenit o parte uriasa a industriei divertismentului – o dominatie determinata partial de inchiderea cinematografelor in timpul pandemiei. Cea mai mare platforma din lume, Netflix, avea 222 de milioane de abonati la sfarsitul anului trecut, cu 18,2 milioane mai mult decat în ​​2020. Intre timp, Amazon Prime Video a avut 175 de milioane de spectatori în 2021, in timp ce Disney Plus a depasit 118 milioane.

Acest numar mare de utilizatori este sustinut de studii care arata ca un numar tot mai mare de oameni prefera, in momentul de fata, sa se uite de acasa la filme noi, decat sa mearga la cinema. Un raport din octombrie anul trecut a constatat ca acesta era acum cazul pentru 71% dintre americani. In acelasi timp, acum se difuzeaza emisiuni TV la un moment pe care il alegem pentru a le viziona decat sa ne mai uitam la programe in modul in care sunt difuzate traditional, la ora fixa pe canale precum ProTV sau Antena 1, iar asta e valabil si la multi romani avand in vedere faptul ca multi au abonamente la Netflix sau la alte servicii de streaming care sunt disponibile si la noi in tara. Pentru SUA, cifrele arata ca 46% dintre casele cu banda larga sunt abonate la patru sau mai multe servicii de streaming video. In Marea Britanie, un studiu a constatat ca 65% dintre case sunt abonate la doi sau mai multi furnizori. 

Evident, cresterea serviciilor de streaming a fost alimentata de pandemie si continua si in ziua de astazi, in ciuda relaxarii generale a regulilor de lockdown atat in Statele Unite cat si in restul lumii. Spider-Man: Far From Home este singurul film care a reusit sa produca 1 miliard de dolari incasari si pentru care oamenii chiar s-au dus la cinema. 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *