Menu

FBI solicita Apple sa ajute la deblocarea telefoanelor iPhone ale suspectilor Marinei

Cei de la FBI au cerut companiei Apple sa-i ajute la deblocarea a doua iPhone-uri care ar putea apartine lui Mohammed Saeed Alshamrani, principalul suspect al unui atac armat care a avut loc la baza din Florida a marinei americane, in cadrul lunii trecute, si care s-a soldat cu moartea a trei persoane. Intr-o scrisoare trimisa, in cursul zilei de luni, consilierului general al Apple, FBI a spus ca are permisiunea instantei de a cauta telefoanele, dar investigatorii nu au reusit pana acum sa ghiceasca codurile de acces, potrivit publicatiei NBC News. Cei de la Apple au mai purtat discutii cu oficiali ai FBI in ceea ce priveste  deblocarea dispozitivelor in trecut. In 2016, Apple a rezistat incercarii serviciului american de a forta compania sa deblocheze un iPhone folosit de un terorist, dand nastere unei lupte legale intre securitate si confidentialitate. Cu toate acestea, FBI a gasit un serviciu tert care avea posibilitatea de a debloca telefoane si, prin urmare, s-a stins si dezbaterea publica in ceea ce priveste acest caz. Pe urma, intr-un caz separat la New York, in 2016, care a implicat un traficant de droguri s-a incheiat intr-o maniera similara, cei de la FBI renuntand la solicitarea de ajutor a Apple dupa ce a gasit o alta cale de a debloca iPhone-urile respective. 

Sunt curios in ce masura vor colabora cei de la Apple cu FBI-ul in momentul de fata, mai ales avand in vedere faptul ca este vorba despre un individ care a avut un atac armat asupra unei baze militare a marinei americane. Lucru care-l face un pericol national la nivelul la care poate fi clasificat drept un terorist (motiv pentru care, de altfel, se si afla pe lista de tinte a celor de la FBI). Insa, atunci cand vine vorba despre o pozitie oficiala a companiei, cei de la Apple nu au oferit un raspuns concret in afara unei declaratii pentru publicatia NBC News, in care au sustinut faptul ca lucreaza impreuna cu fortele de ordine. Ceea ce poate insemna faptul ca, de aceasta data, s-au decis sa le dea curs cererii celor de la FBI si sa deblocheze iPhone-urile care s-ar afla in posesia lui Alshamrani? Nu se stie exact, insa un lucru cert este faptul ca s-ar putea ca autorul atentatului de la baza din Florida sa nu mai aiba aceste dispozitive la el. Adica asta ar fi mutarea logica in orice caz de acest gen.

“Cand FBI a solicitat informații referitoare la acest caz in urma cu o luna, le-am dat toate datele aflate in posesia noastra”, a spus Apple intr-o declaratie pentru NBC News. Din nou, o declaratie oferita intr-un mod cat se poate de ambiguu. Mai ales ca Alshamrani nu a fost inca prins de catre serviciul american. Cei de la FBI au solicitat, de asemenea, ajutor de la alte agentii federale, experti din alte tari si „contacte familiare din comunitatea furnizorilor terti” pentru a debloca iPhone-urile lui Alshamrani, potrivit celor de la NBC News. Daca Apple a oferit cateva informatii presei cu privire la acest subiect, cei de la FBI au refuzat sa comenteze.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *