Menu

Conditia ca Digi sa cumpere Telekom. Vesti proaste pentru o gramada de utilizatori

Ceea ce parea acum cateva luni doar un zvon lansat de Catalin Tolontan de la GSP, azi e o realitate. Nemtii de la Telekom au decis sa se retraga din Romania, si au reusit deja sa vanda departamentul de telefonie mobila catre cei de la Orange. Telekom Romania este formata din fuziunea dintre Cosmote si Romtelecom, care ulterior au ajuns pe mana companiei germane de telefonie. Ca urmare a acestor operatiuni, prin prisma faptului ca Romtelecom era compania de telefonie a statului roman, guvernul inca detine 46% din actiunile Telekom Romania Communications, restul de 54% fiind ale grupurilor OTE si Deutsche Telekom. Trecand peste explicatii, au aparut problemele exact atunci cand se credea ca telenovela cu vanzarea Telekom ajunge, intr-un final, la sfarsit. In timp ce se spunea despre fosta Cosmote ca a ajuns pe mana celor de la Orange, pentru divizia de telefonie fixa inca nui s-a ajuns la nici un fel de acord. 

Ei bine, achizitia Telekom de catre celelalte companii romanesti tocmai a ajuns intr-un punct extrem de bizar. Rasturnarea de situatie a fost produsa de cei de la  Digi|RCS-RDS, care ar fi interesati sa cumpere divizia mobila a companiei. Exista, insa, o singura conditie pe care cei de la Digi o pun in mod obligatoriu, si anume aceea ca nu isi doresc sa preia absolut niciun client, nici macar pe cei care au abonament la Telekom. Nu ca nu ar fi ei interesati de publicul de la Telekom. Singurele impedimente se afla in faptul ca ar avea de platit o suma considerabil mai mica si ca tranzactia ar putea sa ajunga sa aiba nevoie de  aprobare din partea Comisiei Europene, unde analiza impactului achizitiei e la alt nivel. Cel putin asa sustineau cei de la Ziarul Financiar. Pe undeva e de inteles, procesul s-ar complica la infinit in cazul in care ar prelua si abonatii. 

Pe cand cei de la Orange ar vrea sa cumpere divizia fixa, contrar cu zvonurile initiale, conform carora ar vrea divizia mobila. Cu alte cuvinte, Orange ar vrea sa achizitioneze fosta Romtelecom, iar Digi ar urma sa preia fosta Cosmote. Insa tranzactia se realizeaza intr-un mod extrem de lent, iar companiile de telecom din Romania sunt ocupate cu cursa pentru implementarea 5G, care va debuta la noi in tara in 2020. De altfel motivele pentru care acest proces este unul extrem de lent. Asta in ciuda stirilor ca statul roman și-a dat acordul pentru a vinde partea sa, ca a fost intocmit planul de restructurare si ca au fost concediati cateva sute de angajati.

Cel mai mare impact l-ar avea de suferit fotbalul romanesc, deoarece ma indoiesc ca Digi ar fi interesati de preluarea meciurilor din Liga 1. Digi Sport deja are cateva meciuri, dar ar trebui sa taie din grila lor meciurile din Belgia, Grecia, Cehia si din alte campionate in care evolueaza jucatori romani. Este tactica lor pentru a prinde la un public care inca crede in Nicusor Stanciu sau Alexandru Chipciu. Plus PAOK-ul lui Razvan Lucescu era extrem de difuzat pe Digi Sport. 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *