Menu

220 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor de Facebook costa 1000 de dolari

O lista uriasa de numere de telefon si de date de identificare a utilizatorilor de Facebook a fost gasita ca fiind de vanzare online, a descoperit un cercetator. Lista cu datele de contact extrase de la sute de milioane de oameni – usor de legat de numele lor de Facebook – a fost postata pe un forum pentru tranzactionarea datelor furate. Pretul pentru cumpararea datelor utilizatorilor Facebook se ridica la 1.000 de dolari americani. Elliott Murray, CEO al companiei de securitate cibernetica WebProtect, din Marea Britanie, a gasit informatiile respective ca fiind comercializate pe respectivul forum in cursul lunii mai. 

El considera ca este aceeasi lista pe care cei de la TechCrunch au raportat-o ​​miercuri si care a fost gasita pe un server web nesigurat de cercetatorul de securitate cibernetica Sanyam Jain. Lista, pe care Facebook a declarat-o miercuri, continea date vechi extrase dintr-o veche functie a retelei sociale, care a fost dezactivata ulterior, si a fost postata pe forumul web de catre un utilizator despre care s-a spus ca are sediul in Vietnam si ca a furat datele pentru a le folosi in scopuri de marketing. Descoperirea lui Murray indica faptul ca datele furate isi croiau drumul pe internet, pe langa faptul ca se termină pe un server nesecurizat si se aflau in mainile a cel putin unei persoane care le-a vazut ca pe un instrument de marketing – si o sansa de a produce, in mod rapid, bani lichizi. Facebook a recunoscut, in aprilie 2018, ca exista o caracteristica menita sa permita utilizatorilor sa se uite dupa numerele lor de telefon si ca aceasta a fost abuzata pentru a fura numere. Bine, pe Facebook mai scrie si “lack of foresight” pe langa hoti de date. 

O purtatoare de cuvant a Facebook a aparat reteaua sociala, spunand ca datele sunt vechi si ca au fost razuite din sistemele gigantului social media inainte ca acesta sa dezactiveze functia de cautare a numarului de telefon. Ceea ce e irelevant, sincer, intrucat prezinta o lipsa de precautie din partea retelei. Marione-.. pardon, purtatoarea de cuvant a mai spus ca Facebook crede ca numarul de utilizatori afectati este de aproximativ 220 de milioane.

In ceea ce priveste descoperirea ca datele erau de vanzare, purtatorul de cuvant a declarat  ca furtul datelor de pe internet este „o provocare la nivel mondial”, adaugand ca „in acest caz, asa cum am anuntat si in aprilie 2018, numerele de telefon disponibile pentru public au fost razuite cu incalcarea politicile noastre. Acesta este motivul pentru care am eliminat capacitatea de a gasi prieteni utilizand numarul lor de telefon, pentru ca am aflat ca actori rauvoitori au abuzat de aceasta caracteristica. “

Dezvaluirea faptului caă datele au fost puse la vanzare si incarcate pe un server nesecurizat este un exemplu de mult timp pe care il pot avea in legatura cu datele furate, precum si modul in care companiile pot face putin pentru a bloca datele utilizatorului odata ce au scapat de controlul lor. Chiar si dupa ce datele nesecurizate au fost eliminate, acestea au aparut din nou pe un alt server nesecurizat. 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *