Menu

Huawei pregateste un smartwatch pe HarmonyOS, in timp ce Mate 30 ramane pe Android

Huawei a construit Harmony OS, in mare parte pentru a-si reduce dependenta fata de alte companii. Desi acesta este doar pretextul pe care il prezinta oficialii chinezi, iar principalul motiv se crede a fi tensiunea dintre Statele Unite si China in privinta unui eventual razboi comercial. Producatorul chinez, care a fost acuzat de spionaj pentru guvernul de la Beijing, a fost plasat pe o lista de companii interzise in SUA de catre Departamentul de Comert al republicii federale. Astfel, Huawei este impiedicata din a se aproviziona cu piese de la furnizorii americani. Desi relaxarea sanctiunilor respective face ca exceptia sa fie in cazul in care anumite tranzactii sunt aprobate, prin licenta, de catre Departamentul de Comert. 

In ciuda tuturor zvonurilor care vedeau drept sigura trecerea de la Android la un sistem de operare propriu in toamna acestui an, cei de la Huawei insista asupra faptului ca vor sa pastreze un singur ecosistem, cel putin pentru smartphone-urile sale. Acesta este motivul pentru care compania nu intenționeaza sa lanseze un smartphone Harmony OS, potrivit vicepresedintelui senior Huawei, Vincent Yang. „Vrem sa mentinem un ecosistem standard, unul singur”, a spus Yang in cadrul unui eveniment media din New York, adaugand faptul ca Harmony OS va servi drept planul B pentru cei de la Huawei.

Yang a sugerat ca urmatoarele smartphone-uri de tip flagship vor rula pe Android ca si pana acum. Se crede despre dispozitivele la care se face referire in comentariul respectiv ca ar fi Huawei Mate 30 si Huawei Mate 30 Pro, viitoarele modele de tip flagship ale companiei chinezesti. Intre timp, Harmony OS va fi lansat, in curand, pentru unul dintre televizoarele pe care le pregateste compania, iar Yang a spus ca si un smartwatch alimentat de acest nou sistem de operare al companiei este pe drum. Smartwatch-ul poate fi lansat in cursul anului, posibil chiar si ca produs insotitor pentru Huawei Mate 30.

Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba probabil in cazul in care guvernul american va aplica interdictia care ii va impiedica pe cei de la Huawei sa acceseze componente importante pentru Android, inclusiv Google Play Store. Departamentul de Comert a extins recent o licenta temporară pentru a permite companiei chineze sa continue sa faca afaceri cu companiile tech americane, insa, daca interdicția va fi menținuta, Huawei ar putea fi obligata sa dezvolte un smartphone care sa ruleze Harmony OS. Totul depinde de negocierile dintre Trump si Xi Jinping in vederea prevenirii unui razboi comercial intre SUA si China. Un pas gresit in acest sens, sau un dezacord, iar Huawei ar fi fortata sa treaca complet la Harmony OS.

Huawei ezita sa treaca la Harmony OS de la Android, intrucat sistemul de operare in sine nu are practic nicio asistenta pentru aplicații, in ciuda capacitatii sale de a rula aplicatii Android. Exista o AppGallery, insa proiectul este inca in curs de dezvoltare. Totusi, daca companiei ii va fi interzisa utilizarea Android, smartphone-uri precum Huawei Mate 30 vor pierde accesul la Google Play Store, ceea ce va reprezenta o tranzactie masiva pentru clientii din SUA. In jur de 270 de milioane de telefoane active lunar au preinstalat App Gallery pana in prezent.

In fine. Se pare ca Harmony sau Aurora sunt cele mai posibile variante pentru noul sistem de operare al lui Mate 30.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *