Menu

Huawei sustine ca interdictia va dauna mai mult Statelor Unite decat companiei

Compania chineazasca Huawei sustine ca interdictia care i s-a impus pe teritoriul SUA va afecta locurile de munca, industria si economia tarii mai mult decat afacerile companiei. “Această decizie nu este in interesul nimanui”, spun cei de la Huawei intr-un comunicat emis joi. “Aceasta va cauza daune economice semnificative companiilor americane cu care Huawei are afaceri, va afecta zeci de mii de locuri de munca americane si va perturba colaborarea actuala si increderea reciproca care exista pe lantul global de aprovizionare”. Huawei a adaugat ca va solicita imediat cai de atac, incluzand posibilitatea unui recurs, impotriva deciziei pentru a “gasi o rezolutie”. Evident este absolut normal ca celor de la Huawei sa nu le convina deloc interdictia impusa impotriva companiei lor pe teritoriu american, mai ales ca au negat de atatea ori faptul ca ar colabora cu guvernul chinez. 

Compania a fost adaugata pe lista Biroului de Industrie si Securitate al Departamentului de Comert al SUA, miercuri, dupa un ordin executiv al presedintelui Donald Trump, care interzice in mod efectiv celor de la Huawei sa faca parte din reteaua de telecomunicatii a Statelor Unite. Printre altele, aceasta lista se aplica exclusiv companiilor care se angajeaza in “activitati care contravin securitatii nationale a SUA si/sau intereselor sale de politica externa”, potrivit site-ului Biroului.

Conflictul intre SUA si Huawei, explicat pe scurt

Conflictul dintre Huawei si Statele Unite ale Americii se datoreaza in principiu suspiciunilor conform carora compania ar colabora indeaproape cu guvernul Chinei, folosindu-si echipamentul pentru a afla si a-i furniza acestuia informatii despre alte tari si companii. Astfel, circulau articole in presa americana conform carora cei de la CIA si-au avertizat oficialii serviciilor de informatii ca Huawei ar fi finantata de Comisia Nationala de Securitate a Chinei, Armata Populara de Eliberare si o a treia ramura a retelei de informatii chineze de stat. Nu se stie exact cat de reale sunt aceste zvonuri in lipsa unor dovezi concrete, totusi se pare ca Statele Unite au motive pentru a considera Huawei o companie-agent a regimului de la Beijing. La urma urmei, Huawei este o companie de stat

In ordinul executiv al lui Trump se mentioneaza faptul ca amenintarile adversarilor straini fata de retelele, tehnologiile si serviciile de comunicatii reprezinta o urgenta nationala. Huawei a negat in mod repetat ca echipamentele sale ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii tarii, dupa ce si Australia a interzis companiei chinezesti sa participe la inaugurarea unor noi retelele 5G pe teritoriul tarii, in august anul trecut. In declaratia sa de joi, compania sustine ca este “lider de neegalat in tehnologia 5G” si a declarat ca interdictia impusa de Statele Unite ar avea consecinte economice grave pentru tara. S-ar putea ajunge, potrivit celor de la Huawei, chiar la “intarzierea” implementarii tehnologiei in State, care ar fi mai inapoiate fata de restul tarilor in acest domeniu.

Cu toate acestea, cei de la Huawei sustin ca sunt deschisi unui dialog. “Suntem dispusi sa ne angajam intr-o conversatie cu guvernul american si sa adoptăm măsuri eficiente pentru a asigura securitatea produselor”, a spus Huawei. “Restrictionarea companiei Huawei de a face afaceri in SUA nu va face ca SUA sa fie mai sigura sau mai puternica, in schimb, acest lucru nu va duce decat la limitarea SUA la alternative inferioare si mai scumpe”.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *