Menu

Facebook, Google si Twitter, chemate in instanta intr-un caz de ‘cenzura’

Facebook, Google si Twitter se vor indreapta saptamana viitoare la Washington pentru a depune marturie la o audiere a Congresului in legatura cu presupusa cenzura tehnica pe care aceste trei companii ar fi impus-o pe platformele lor. Astfel, companiile respective s-au confruntat, in ultimul timp, cu o multime de acuzatii ca fiecare dintre ele cenzoreaza discursul conservator pe platformele lor. Desigur, cum era de asteptat din partea tuturor celor trei corporatii, acestea au negat vehement acuzatiile in trecut. Nu aceasta este, insa, si parerea multor utilizatori care au denuntat un comportament abuziv, din acest punct de vedere, din partea fiecareia dintre cei trei giganti pe piata de tehnologie. Iar acum, intr-un final, acest subiect va fi dezbatut mai intens pentru a se analiza si a se emite sanctiunile necesare. Adica, cel mai probabil o amenda.

Audierea in fata subcomisiei de constituire a puterii judecatoresti a Congresului a fost programata pentru data de 10 aprilie si este intitulata “Discursul liber: cenzura tehnologica si discursul public” (“Stifling Free Speech: Technological Censorship and the Public Discourse.”). Un purtator de cuvant al celor de la Facebook a declarat ca Neil Potts, directorul sau pentru politica publica, va depune marturie in acest caz, in timp ce Twitter si Google nu au raspuns imediat unei solicitari de a comenta situatia, existand posibilitatea ca cele doua companii sa-si faca cunoscuta pozitia in ceea ce priveste acest caz ceva timp mai tarziu. O sursa familiara cu audierile din Congres, citata de publicatia CNET, ar fi spus, totusi, ca vor participa si oficialii Twitter si Google la aceasta audiere. Aceste acuzatii nu sunt singurele cu care se confrunta cele trei companii: Facebook experimenteaza din plin urmarile scandalului Camdridge Analytica si a atentatului terorist din Noua Zeelanda, Google a fost penalizata doar anul trecut cu o amenda uriasa pentru ca a incalcat regulile in ceea ce priveste competitia in domeniu, iar Twitter este reclamat de catre diversi utilizatori pentru faptul ca ar ignora continut ofensiv pe care utilizatorii sai il folosesc unul fata de celalalt.

Audierea respectiva va marca, probabil, cea de a doua aparitie a lui Potts in fata Congresului, saptamana viitoare. Oficialii Facebook si Google sunt asteptati sa apara in fata Comisiei pentru Justitie, la data de 9 aprilie, pentru a raspunde unor intrebari legate de raspandirea nationalismului alb pe platformele lor. Acest lucru la putin timp dupa ce Facebook a anuntat ca nu va mai promova nationalismul alb in urma evenimentelor din Noua Zeelanda. Marturia celor de la Facebook in fata Congresului vine in acelasi timp in care directorul executiv al retelei sociale, Mark Zuckerberg solicita o mai mare reglementare din partea guvernului in legatura cu mediul online, inclusiv reguli privind moderarea conținutului.

Astfel, intr-o editie a The Washington Post, publicată la sfarsitul saptamanii, Zuckerberg a spus ca parlamentarii declara adesea ca reteaua sociala are prea multa putere asupra discursului si ca, el personal este de acord. “O reglementare ar putea tragei linii de baza in ceea ce priveste ceea ce este interzis si va putea cere companiilor sa construiasca sisteme pentru pastrarea continutului daunător la un minim”, a scris Zuckerberg.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *