Menu

Universitatea din Chicago si Google raspund acuzatiilor in legatura cu inregistrarile pacientilor

Centrul Medical al Universitatii din Chicago a incheiat o colaborare cu Google pentru a demara un proiect de analize medicale ale unor diversi pacienti. Acest parteneriat, cel putin in teorie, a vizat imbunatatirea analizei predictive in medicina prin utilizarea tehnologiei de inteligenta artificiala. Insa, se pare ca Google ar fi avut motive ascunse pentru care a incheiat acest parteneriat. In cele din urma, compania americana are o reputatie destul de sifonata pentru a-i putea pune sub semnul intrebarii orice activitate aparent caritabila. In cazul de fata, o plangere penala depusa la Tribunalul Districtual din Illinois din Statele Unite arata faptul ca motivul celor de la Google era sa obtina date in legatura cu pacientii si analizele acestora. Prin urmare, Google a depasit Facebook in misiunea de a colecta date in legatura cu utilizatori, ajungand la un astfel de parteneriat aparent caritabil pentru a face rost de cele mai intime informatii din viata privata a unui om. Ceea ce este josnic pana si pentru o companie tech cu reputatia jocurilor murdare pe care o are Google. Insa, aparent, nu exista o frana asupra lucrurilor pe care le poate realiza una dintre marile companii din industria tehnologica. Si nu intr-un sens bun.

De asemenea, Google ar fi capabila de a determina identitatea fiecarui individ doar printr-o analiza mai amanuntita asupra acestor rezultate medicale. La nivel declarativ, experimentul celor doua parti partenere utilizeaza tehnologia AI pentru a prezice evenimente medicale din viitorul unui pacient (Google, acest Nostradamus al industriei tech), cum ar fi masura in care un pacient ar putea fi spitalizat pe viitor si starea sa de sanatate. 

In plangerea penala se afirma faptul ca includerea acestor date incalca HIPAA, care cere spitalelor sa ascunda informatii de identificare personală, cum ar fi numele si numerele de securitate sociala. Datele ar putea fi combinate cu date geografice detaliate pe care Google le colecteaza de la aplicatii, cum ar fi Maps sau Waze, pentru a determina cand anumite persoane au intrat sau au iesit din spitalul universității, potrivit plangerii care solicita un proces de clasa.

Evident, Google si Universitatea din Chicago au aparat valorile si integritatea studiului.

“Credem ca cercetarea noastra in domeniul sanatatii ar putea ajuta la salvarea vietii in viitor, motiv pentru care luam in serios intimitatea si respectam toate regulile si reglementarile relevante in tratarea datelor de sanatate “, a spus un purtator de cuvant de la Google.

Pe cand cei de la Universitatea din Chicago au declarat ca plangerea penala nu isi are rostul.

“Centrul Medical al Universitatii din Chicago a respectat legile si reglementările aplicabile vietii private a pacientului”, a declarat purtatorul de cuvant al Universitatii din Chicago. Centrul Medical se angajeaza sa ofere servicii excelente de ingrijire a pacientilor si sa protejeze intimitatea pacientului.”. Pana cand a ajuns la un parteneriat cu Google.

Nu este prima oara cand compania americana este implicata intr-un scandal privind confidentialitatea utilizatorilor (sau pacientilor). In 2016, a fost dezvaluit un acord de partajare a informațiilor intre Google si serviciul național de sanatate din Regatul Unit, care a permis transmiterea unor cantitati mari de date pentru 1,6 milioane de pacienți din spitalele din Londra companiei DeepMind deținută de Google, ca parte dintr-un program de cercetare.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *